מכון היצוא

בעולם הצמא לפתרונות מים מתקדמים - ישראל יכולה למלא תפקיד מרכזי

מאת: אביב ברקוביץ

אחד הצרכים שהתעצמו בעקבות משבר הקורונה הוא הצורך בשליטה ובקרה מרחוק של מתקני מים. בהינתן משטר של סגרים ועבודה מרחוק, רשויות מים בכל העולם נדרשו למערכות מתוחכמות של שליטה מרחוק. כשאתה לא יכול לשלוח עובד לסגור מגוף בשל דליפה או זיהום, מוטב שתהיה לך מערכת יעילה של שליטה מרחוק. עבור ישראל, שנחשבת למובילה עולמית בתחום של מערכות מתוחכמות לניהול מים, נוצרת כאן הזדמנות מעניינת וחשובה לייצוא מוצרים ושירותים.

זוהי רק דוגמה אחת לפוטנציאל המשמעותי הגלום בתחום זה. ואכן, ישראל מייצאת מידי שנה טכנולוגיות מים בהיקף של 2 מיליארד דולר.

העולם מצוי במחסור חמור במים נוכח הפער בין הביקוש להיצע. הגידול בביקוש נובע מהגידול באוכלוסייה, תהליכי העיור והצמיחה הכלכלית. ההיצע מוגבל בשל שינויי אקלים, תשתיות ירודות ומודלים עסקיים לא הולמים בתחום תשתיות המים. דו"ח אמריקאי קבע כי בשנת 2025, 60% מאוכלוסיית כדור הארץ יסבלו מאתגרים באספקת המים.

שוק המים העולמי מגלגל כ-700 מיליארד דולר מידי שנה ומצוי בצמיחה שנתית מתמדת של כ-5%. נוכח האתגרים שהוזכרו, גובר העניין בשוק העולמי בטכנולוגיות מים חכמות, הכוללות למשל שימוש במדי מים חכמים, ביג דאטה ו-IOT (אינטרנט של הדברים) לטובת ניהול יעיל של תשתיות המים.

יתרונה היחסי של ישראל בשוק המים העולמי נובע מהידע והניסיון שנצברו כאן במשך שנים, שנים בהן התמודדנו מול מחסור חריף במים ובצורות אל מול צרכי פיתוח וחקלאות גבוהים. לצד כל אלה, לישראל יתרונות כאומת סטארטאפ ובייחוד בתחומי התקשורת, IOT , הגנת סייבר, תוכנות ניהול ועוד

ההישגים של ישראל בתחום זה הם מרשימים: פרויקטי מים גדולים (המוביל הארצי), שיעורי התפלה גבוהים (80% ממי השתיה הם מותפלים), שיעור מיחזור של מי שפכים הגבוה בעולם (90%-95%), כאשר 85% מהמים המושבים הולכים לחקלאות. ישראל אף מובילה בעולם בשיעור הפחת במים עם ממוצע של 8%. ולבסוף - משהו שעשוי להפתיע את האוזן הישראלית: רגולטור אפקטיבי בתחום המים, הלא היא רשות המים, המפקחת על תאגידי המים המקומיים. כן, רשות המים נחשבת לרגולטור מצטיין במונחים עולמיים, כזה שמנותק משיקולים פוליטיים ומיישם רגולציה איכותית. מה שרואים משם לא רואים מכאן.

אז מה מדינות העולם מחפשות אצלנו? טכנולוגיות בתחומים כמו טיפול בשפכים, פתרונות לטיהור מים - בסקטור המוניציפלי והתעשייתי, התפלה וסינון, פתרונות למדידה וניתוח של מים, מערכות שליטה ובקרה, פתרונות חירום למים, ביטחון וניהול מים, בדגש על איתור דליפות, טיפול בשפכים, השקיה, מיחזור מים וביצוע וניהול פרויקטים.

על רקע זה, ולאור הצורך הדחוף במנועי צמיחה לאור המשבר הכלכלי, החלטנו במכון היצוא, יחד עם מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, לקיים כנס בינ"ל, ""Digital Water Israel, שייערך ב-10-11.11.20 ויעסוק באופן ממוקד בטכנולוגיות IOT למשק המים. בכנס יציגו עשרות חברות ישראליות וישתתפו בו מאות גורמים מקצועיים וקניינים מחו"ל.

האינטרנט של הדברים (IOT) ממלא תפקיד חשוב בתחום המים: הוא מציע מגוון רחב של חיישני הצפה, קריאת מוני מים מרחוק, ניטור איכות מי השתיה וזיהוי זיהומים ושילוב אפליקציות לאיסוף מידע, אמצעים המתחברים למערכת שליטה ובקרה מרכזית.

משק המים העולמי נדרש להשקעות רבות בתחום המים ולשדרוג טכנולוגי של תשתיות. מצב זה מציע הזדמנויות עסקיות רבות עבור חברות מים ישראליות. ישראל אמנם פועלת להגביר את המודעות לניסיון שלה ולטכנולוגיות שלה, אך לאור ההזדמנויות שנוצרות יש להכפיל את המאמצים האלה והממשלה נדרשת להשקיע יותר בשיווק יכולותיה של ישראל.


הכותב הוא מנהל ענף מים במכון היצוא

טעינה